СЗО: Преумората от работа вече е болест

Преумората от стреса на работното място вече официално е обявена за заболяване. Това стана с решението на СЗО да я включи в Международната класификация на болестите (ICD). То е взето по време на Световната здравна асамблея в Женева и би трябвало да сложи край на безкрайните дебати дали бърнаут трябва да се счита за медицинско състояние, съобщи АФП. СЗО определя преумората като „синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, за който не са взети адекватни мерки“.

Според организацията той се характеризира с чувство на изчерпване на енергията или изтощение, с ментално дистанциране от работата или чувства на негативизъм или цинизъм, свързани с ежедневния труд и с намалена професионална ефективност. Според класификацията на СЗО бърнаут се отнася конкретно за явленията в професионален контекст и не трябва да се прилага за описване на опит в други области на живота.
„Това е първият път, в който „преумората е включена в класификацията“, заяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич пред репортери. Актуализираният списък на ICD, наречен ICD -11, беше изготвен миналата година след препоръки на здравни експерти от целия свят и бе одобрен тази събота. Той ще влезе в сила през януари 2022 г.

Източник: www.clinica.bg