Случай на морбили е регистриран в София

Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, Тя се е лекувала в частна болница, но вече е хоспитализирана в Инфекциозна болница. Това съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев. По думите му за морбили рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации. Те трябва да са две – на 13-месечна и на 13-годишна възраст.

Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела, изтъкна проф. Кантарджиев.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна – 36 000 души. Три са починалите деца от морбили в Северна Македония. „5500 са заразените в Сърбия, в Румъния броят намаля – по-миналата година бяха 10 000, сега са само 1500. 2500 са болните миналата година в Гърция. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират“, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му в България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция. Проф. Кантарджиев обаче призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Проф. Кантарджиев коментира и отминаващия вече грип. „От началото на годината до сега от грип са боледували 600 000, а от респираторни инфекции са боледували около 1,5 млн. души. Това е малък брой хора за грипна епидемия“, каза проф. Кантарджиев.

Източник: https://www.zdrave.net/