Спасиха жена в УМБАЛ Бургас с тромболиза

Жена на 81 години с тежък инсулт е спасена в УМБАЛ Бургас с новия метод тромболиза, съобщиха от болницата. Тя вече е изписана в добро състояние, без никакви увреждания. Екипите са сформирани буквално за минути и те успяват в рамките на златния стандарт да проведат модерното лечение, което засега се прилага в само в няколко болници в страната.

Тромболизата е процедура, която лекува исхемичен мозъчен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Венозно се влива медикамент, който разтваря тромба и отпушва съда, обясняват от болницата. „Благодаря сърдечно на всички лекари в УМБАЛ Бургас, да са живи и здрави да спасят още много хора, каза спасената пациентка. Тя поясни, че в събота и неделя със съпругът й са били на вилата. В понеделник рано сутринта са тръгнали на пазар и тя се е почувствала зле. „Опитах се да кажа нещо, но нямах глас. Лявата ми ръка се схвана! Мъжът ми каза да легна да си почивам, обаче снахата реши да ходим до болницата. Случих на лекари и на снаха. Чувствам се много добре“, разказва пациентката.

Модерното лечение – тромболиза, дава добри резултати, когато се извърши бързо – до 3 часа от инсулта. Тя има и рискове, като най-сериозният е пациентът да претърпи кръвоизлив. Затова екипността и действията в синхрон са особено важни за успешния изход. В случая на възрастната жена, освен бързата реакция на снаха й, щастливият изход от ситуацията се дължи и на синхронната работа на екипи от Спешно отделение, Образна диагностика, Реанимация и Неврология, подчертават от лечебното заведение.

Източник: Clinica.bg