Според предложени промени с 1000 лв. ще се глобява лекар, нарушил правата на пациент

С до 1000 лева глоба ще бъде санкциониран лекар, който наруши правата на пациент. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от МЗ и публикувани за обществено обсъждане. При повторно нарушение глобата ще е 1500 лева за физическите лица, докато за болниците санкциите скачат от 500 до 1500 лв. в момента на диапазон от 1500 до 3000 лева при първо нарушение и до 6000 лева при второ.

Друга промяна, която предлага здравното ведомство, е създаване на регистър за психично болните, който ще бъде базиран в НЦОЗА. Тази идея не е нова, но досега тя срещаше съпротивата на психиатрите и правозащитните организации. Според МЗ обаче, в момента има риск хора със сериозни заболявания да бъдат наемани на работа, например в училища или болници, заради липсата на информация за тяхното психично здраве.

Здравните власти предлагат още Изпълнителна агенция „Медицински одит“, по-известна като „Медицинската ДАНС“, да получи по-големи правомощия за контрол върху работата на лечебните заведения и финансирането им от здравната каса и частните фондове. Припомняме, новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев дори поиска ИАМО да се влее в касата или да е под контрола на премиера Бойко Борисов.

С предлаганите промени Медицинската ДАНС вече ще може да дава задължителни предписания при нарушение на лечебните заведения и да глобява клиниките с от 3000 до 15 000 лева, ако те не ги изпълнят. Освен това инспекторите ще имат право да контролират договорите на болниците не само със здравната каса, но и тези с частните застрахователни фондове.

източник: http://skener.news