Министърът на младежта и  спорта Весела Лечева се срещна с Георги Пеев и Огнян Ганчев, които спечелиха златен и бронзов медал в плуването от Световното първенство за трансплантирани спортисти в Пърт, Австралия.

Георги Пеев, който е единственият българин с два трансплантирани органа - сърце и бъбрек, спечели златен медал на 100 метра бруст във възрастова група 40-49 г. Огнян Ганчев, който също е с трансплантирано сърце, се класира трети на 100 метра гръб във възрастовата група 60-69 години.

Лечева награди двамата спортисти с плакети, а те й връчиха значка в подкрепа на донорството.

„Впечатлена съм от Вашия дух и сила. Вие сте пример за всички, че няма невъзможни неща. Преодолели сте много житейски трудности, но това не само не Ви е пречупило, а Ви е направило още по-силни. Щастлива съм, че мога да разговарям с Вас, защото Вашият пример трябва да даде сила на много хора“, каза министър Весела Лечева.

Пеев и Ганчев споделиха, че най-важното за тях е чрез спортния си успех да могат да убедят хората в това, че донорството е изключително важно. Весела Лечева ги увери, че в нейно лице ще имат пълна подкрепа в тази изключително важна мисия.

Двамата спортисти разказаха интересни истории от пътуването си до Пърт и участието си в първенството.

„Не само за нас, трансплантираните спортисти, но и за всички останали е важно да има спортна база, на която да може да се тренира. В нашия случай, ние дори имахме проблеми с намирането на работещ басейн в градовете, в които живеем“, сподели Пеев.

И двамата разказаха, че са спортували още преди да бъдат трансплантирани. Но след операциите са намерили мотивация и сила да продължат. Усилията им няма да спрат след Пърт. Пеев мечтае да изкачи Килиманджаро, а Ганчев – да участва поне в още едно световно първенство за трансплантирани.

Източник: Здраве.нет