Станимир Хасърджиев: „Новият модел – твърде хубаво е, за да е изпълнимо“

Промените в новия здравноосигурителен модел ще бъдат представени официално на 15 юли. Te предвиждат в системата да влязат нови играчи-частни здравни фондове, които ще се конкурират с НЗОК. Също така всяка болница ще може да предлага свои цени за работа с НЗОК и частните фондове. За коментар по темата потърсихме д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска асоциация.

Това, което виждам е, че в този модел се запазва изцяло солидарността в системата, което е изключително важно за пациентите. Освен това се създава конкуренция на няколко нива с влизането на новите играчи в системата. В един от слайдовете е записано, че всяко лечебно заведение ще може да избира на какви цени да работи, това означава, че фондовете няма да предпочетат да сключват договори със скъпите лечебни заведения. Според мен ще се създаде конкуренция и между здравните фондове, които ще се опитват да сключват договори за по-достъпни цени и пакетни услуги с лечебните заведения. Така фондовете ще натискат цените надолу, колкото болниците да ги тикат нагоре.

Цялата истина за здравната система обаче е заключена в точката озаглавена „негативи“. Там е посочено, оптимизиране на основния пакет и на здравната система. Според мен най-накрая някой казва, че царят е гол. Признава се, че основния пакет с тази здравна вноска няма как да се покрива. Освен това, записано по този начин, може да означава няколко неща. Едно то тях е, че основният пакет може да бъде намален, но може и да се дефинира неговата реална цена. В същото време се говори, че здравните фондове трябва да гарантират изпълнението на основния пакет със същата здравна вноска, което пък означава, че те ще бъдат поставени в ситуацията на НЗОК, с наличния ресурс да се покрива целия основен пакет. Има неяснота, относно допълнителната такса за фондовете, която е предвидена освен задължителната 8% здравна вноска.

В някои скандинавски държави има точно такава такса, но на нея е наложен таван. А оптимизиране на здравната система означава, че най-накрая ще стане ясно че има кухи и ненужни лечебни заведения и че има недооценени клинични пътеки, както и надценени такива.

В момента пенсионерите и социално слабите са най-ощетените. Те доплащат зверски, за всичко. За лекарства се доплаща масово в България. Най-купуваните медикаменти за високо кръвно, само 25% са реимбурсирани от Касата, останалото всеки вади от джоба. Не знам дали с влизането на новият играч, здравните фондове, ще спре доплащането от страна на пациентите.

В един от слайдовете е посочено, че ще се конкурират фондовете. Заложено е обаче набиране на 1 милион пациенти, за да се регистрира такъв фонд. Този праг не е сложен случайно. Мисля, че е завишен с ясното съзнание да не се намери субект, който да отговори на тези условия. Изглежда много добре на хартия, солидарно осигуряване с конкуренция, кой ще предложи по-добри услуги за пациентите, но дяволът е в детайлите. Изглежда твърде хубаво, за да е изпълнимо.

Източник: Клиника.бг