Стартират безплатни прегледи за пациенти в риск от сърдечносъдови заболявания

В София, Пловдив и Смолян тази и следващата седмица се провеждат безплатни прегледи за пациенти в риск от сърдечносъдови заболявания. Организатор е Национална пациентска организация, а поводът – Международната седмица на предсърдното мъждене. Пет болници се включват в инициативата, като за София прегледите се извършват в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Пловдив участва с четири лечебни заведения – УМБАЛ „Свети Георги“, МБАЛ комплекс „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ Еврохоспитал и УМБАЛ „Пълмед“, а Смолян – с местната МБАЛ. Прегледите се извършват след предварително записване на посочените за всяко конкретно място телефон и съгласно посочения график.

В рамките на кампанията на Национална пациентска орагнизация безплатни прегледи до края на ноември има и в малки населени места – Игнатиево, Долни Чифлик, Александрово, Тъжа, Павел Баня, Мъглиж, Стамболийски, като записването за тях става през местните лични лекари.

Безплатните прегледи се провеждат във връзка с Международната седмица на предсърдното мъждене и са част от дългосрочна кампания на Национална пациентска организация, посветена на инсултите, която насърчава профилактиката на заболяването с цел предотвратяване на инсулти, подобрение качеството на живот на пациентите и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването. Повече информация можете да намерите в специално разработената секция на Програма „Университет за пациенти“ – https://uni.npo.bg/faculties/stroke/.