Стартира Национална информационна кампания за превенция на грипа „ВАКСИНИРАЙ СЕ! ВРЕМЕ Е!”

С пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦПЗБ) бе обявено началото на Национална информационна кампания за превенция на грипа, която ще премине под надслов „Ваксинирай се! Време е!”. Кампанията е организирана от Национална пациентска организация, с подкрепата на НЦЗПБ.

В пресконференцията взеха участие проф. д-р Тодор Кaнтарджиев – Директор на Национален център по заразни и паразитни болести; проф. д-р Мира Кожухарова – Национален консултант по епидемиология на Р България и д-р Станимир Хасърджиев – Председател на УС на Национална пациентска организация

По време на събитието бе представена актуална информация за разпространението на грипните заболявания у нас, както и за последиците от усложненията, причинени от грипа.

Бяха представени и инициативите, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията, част от които са: разпространение на информационни материали на територията на цялата страна; разпространение на информационен видео клип; провеждане на анкета сред общопрактикуващите лекари в 6 града на страната (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора); обучение на пациентски лидери по темата за ваксинопрофилактиката на грипните заболявания.

По думите на проф. Кожухарова, Национален консултант по епидемиология, трудно може да се предскаже кога ще настъпи грипната епидемия, но е желателно в предстоящите два месеца децата под 14-годишна възраст и възрастните над 65 години да се ваксинират. Препоръчително е да се ваксинират също и хората с хронични заболявания.

Много е важно хората, които попадат в рискови групи, да се ваксинират веднага, преди да е започнала грипната епидемия. Колкото по-късно дойде тя, толкова по-добре. С това ще се даде възможност на повече хора да бъдат ваксинирани, каза още проф. Кожухарова.

Специалистите обясниха, че два пъти в годината Световната здравна организация (СЗО) издава препоръки за трите щама (два от тип А и един тип В), които да бъдат включени във ваксините за предстоящия грипен сезон. За този грипен сезон (2013/2014) препоръчаните от СЗО щамове са тип А: California (H1N1) и Victoria (H3N2) и тип B: Massachusetts.

Тъй като ваксинацията на първо място предпазва от инфекция (вместо да я лекува), Световната здравна организация я определя като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за намаляване влиянието на епидемиите.