Стартира „Повече за НЕЯ“ -кампания за жени, страдащи от миомна болест

В рамките на събитие за представяне на инициативата „Повече за нея“ се обърна внимание на факта, че в България са налични и се използват всички иновативни и доказани методи за лечение, като въпреки това основен метод за справяне с миомна болест продължава да бъде хистеректомията.

Тенденцията в световен мащаб е за предпочитане на органосъхраняващите операции, тъй като те са свързани с по-малки усложнения и по-бързо възстановяване на пациентките, но най-важното е, че съхраняват тяхната идентичност на жена. При пациентки с нереализирани репродуктивни функции миомектомиите трябва да са средство на избор, а адекватната предоперативна подготовка би подпомогнала тяхното провеждане. Именно предоперативното лечение и подготовка са особено необходими при пациентките, при които миомната болест се оказва непосредствена причина за репродуктивни проблеми.

Беше поставен акцент и върху сериозните трудности и усложнения при жените с миома, което води до влошаване качеството им на живот, понижено самочувствие, липса на пълноценен сексуален живот, отпадналост, намалена работоспособност и др.

Поради всички тези причини, от февруари до юни 2015 г., стартира кампанията „Повече за НЕЯ“, която е организирана от Национална пациентска организация, с подкрепата на специалисти акушер-гинеколози от над 15 града на България. В същността си „Повече за НЕЯ“ представлява информационна кампания и проследяване терапията на пациентки с миомна болест, която ще включва провеждане на консултации със специалисти, проследяване на състоянието на жени с миомна болест, провеждане на анкета и достъп до безплатен ендомесечен терапевтичен курс на лечение на включените в Програмата жени.

В рамките на проекта се реализира специална фейсбук кампания с награди в страницата на Национална пациентска организация и са изработени информационни материали, които ще бъдат разпространявани в здравни заведения.

Всеки желаещ може да получи повече информация за кампанията на горещата телефонна линия на НПО 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна), всеки делничен ден от 12 до 17 ч.