Слаба профилактика и късно диагностициране са сред проблемите на пациентите с остеопороза.

Днес, 20 октомври, отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод Национална пациентска организация и Амджен България, съвместно с лекари експерти в областта, стартират информационна кампания „Счупеното НЕ винаги носи щастие! Остеопорозата МОЖЕ да бъде предотвратена!“, целяща да акцентира върху необходимостта от ранна диагностика и лечение на това социалнозначимо заболяване.

В рамките на кампанията са предвидени редица информационни инициативи, една от които е онлайн обучителен уебинар по темата, който ще се проведе на 20 октомври 2022 г. (четвъртък) от 16:00 ч. и ще се излъчи на страницата на Национална пациентска организация Национална пациентска организация (НПО) | Facebook.

В събитието ще вземат участие доц. д-р Пламен Попиванов, д.м, началник Отделение по клинична дензитометрия и д-р Наталия Темелкова, Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“. В рамките на инициативата ще се представи информация за заболяването, рисковите фактори, рисковите групи, начините за превенция и лечение. Ще се обърне внимание на икономическия и социален аспект на заболяването, както и трудностите, които ежедневно съпътстват живота на пациентите с остеопороза. В рамките на събитието ще се даде възможност на онлайн аудиторията да зададе своите въпроси към двамата експерти.

Информационната кампания, която ще се реализира в социалните канали на Национална пациентска организация и в страницата „Университет за пациенти“, ще обърне внимание върху сериозността на остеопорозата, определяна едно „Тихата болест“. Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намаляване на масата на костното вещество и влошаване на костната тъкан, което преминава безсимптомно.

На всеки 3 секунди в света се случва по една остеопорозна фрактура. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месец поради обездвижване и като последващ проблем – развитие на пневмония. Голяма част от пациентите остават с трайна инвалидност и с необходимост от чужда помощ и грижи.

Международната фондация по остеопороза е отправила призива „Стъпка напред за костно здраве!“ в рамките на Световния ден за борба с остеопорозата. Според нейни данни една на всеки три жени и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат остеопоротична фрактура. Счупванията, дължащи се на остеопороза, имат опустошително въздействие върху милиони хора по света и водят до огромни социално-икономически разходи за обществото и системите на здравеопазване. Проблемът е, че въпреки ефективния медицински напредък за намаляване на фрактурите, малка част населението с това заболяване получава лечение. Само 20% от пациентите с остеопоротични фрактури всъщност са диагностицирани или лекувани за остеопороза.