Кога
2018-10-08T10:15:00+03:00
2018-10-08T15:30:00+03:00
Къде
до паметника „Св. Георги Победоносец“ в парк „Ал. Стамболийки“ (парк „Алана”)
гр. Стара Загора
Безплатни изследвания за хепатит В и С в Стара Загора в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!” @ до паметника „Св. Георги Победоносец“ в парк „Ал. Стамболийки“ (парк „Алана”)

На 8 октомври 2018 г. (понеделник) в центъра на Стара Загора – до паметника Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки“ (парк „Алана”), от 10:15 до 15:30 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Инициативата ще стартира в 10:00 ч. с официално откриване, в което участие ще вземат г-жа Кръстина Таскова, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Стара Загора, г-н Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, г-жа Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, г-жа Теодора Стоименова, представител на АбВи България, представители на „Хепасист” и „ХепАктив”. За участие в събитието са поканени и проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД, проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, както и други представители на местната власт.

Събитието има за цел да напомни, че хепатит C е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване. Това е и една от основните препоръки на Световната здравна организация за постигането на елиминация на хепатита до 2030 г. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса. В риск са също и младежите, които имат татуировки и пиърсинг, както и медицинския персонал.

Акцията в Стара Загора се провежда под личния патронаж на г-жа Кръстина Таскова, която споделя: „Подкрепям кампанията „Скъсай с хепатита!”, защото само ако има максимална информираност и всички институции работим активно и заедно, можем „да скъсаме с хепатита“. Всички трябва да сме ангажирани с идеята да реализираме плана на Световната здравна организация до 2030 г. да сложим край на този коварен вирус. Това ще стане чрез усилия и действия за адекватна превенция и скрининг на заболяването, за изследване на повече хора. Този хепатит е лечим!”

Скрининговата инициатива в Стара Загора е третата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

За безплатните изследвания:

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от изследването се получават на място, до 15 минути след вземането на кръвната проба. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждане на изследването не съществуват ограничения за предходна консумацията на храна и напитки.

Допълнителна информация:

Стартът на кампанията „Скъсай с хепатита!” беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Първата акция се проведе в Смолян на 23 юли 2018 г., като в рамките на 5 часа успяха да се изследват безплатно за хепатит В и С над 130 човека и се откриха 2 положителни резултата. Втората акция протече при изключителен интерес в Шумен на 10 септември. При нея успяха да се изследват 324 човека и бяха открити 5 положителни резултата (три за хепатит В и два за хепатит С). Поради големия интерес към изследванията, организаторите реализираха продължение на акцията съвместно с РЗИ-Шумен, като дадоха възможност на още 120 човека да се изследват.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” ще продължи с акция в Кърджали на 15 октомври, а финалното събитие ще бъде в София в края на ноември.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

Конкурс за журналистически материали:

За трети пореден път пациентските сдружения организират конкурс за журналистически материали, като тазгодишната тема е „България без хепатит C – реалност или утопия?“. Журналистите могат да участват с публикации от печатни и онлайн медии, радио и телевизионни репортажи, предавания, фотографски материали и кинодокументалистика, посветени на темата за хепатит С. В конкурса могат да участват журналисти от всички медии, в това число и работещите на свободна практика, без ограничение в броя на материалите.

Срокът за представяне на материалите е до 15-и ноември 2018 г. Пълните условия и критерии на конкурса ще откриете на www.hepactive.org