Безплатни прегледи за глаукома в Александровска

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат в Александровска болница. Скринингът ще бъде от 10 до 16 март. Поводът е Световната седмица за превенция на глаукомата.

Консултациите ще се провежда в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести от 11 до 17ч. Не е е необходимо направление от НЗОК, изисква се обаче предварително записване на тел: 02/9230 415, от понеделник до петък от 9 до 13ч.

Специалистите от „Александровска“ ще изнесат и лекция за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“ на 12 март. Тя ще се проведе в в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на болницата. Входът е свободен.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината.

С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение.

Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Повече информация ТУК.