Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в София

Кога
11.10.2018 @ 2:00 pm – 13.11.2018 @ 4:00 pm
2018-10-11T14:00:00+03:00
2018-11-13T16:00:00+02:00
Къде
гр. София, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в София @ гр. София, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Скринингът е част от инициативата „Месец на хипофизната жлеза“ по повод Световния ден за борба със затлъстяването.

От 11 октомври до 13 ноември 2018 г. всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа лекари от Клиниката по неврохирургия ще консултират желаещите. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет. 1.  Хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение могат да направят това без направление, но с предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.

Затлъстяването е втората причина за смъртност в световен план

след тютюнопушенето. Освен неправилно хранене и недостатъчното движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза. Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.

Симптоми за наличието на хиповизни аденоми са: затлъстяване и покачване на телесното тегло

с над 20 кг., силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства. Намалено зрение, нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените, сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете, увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето, постоянна умора и слабост в мускулите. Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Св. Иван Рилски“ е най-голямата у нас. Разполага с 70 легла и 5 операционни зали и зала за ендоваскуларно лечение на съдови заболявания на мозъка. В Клиниката се намира Националният референтен център за ендоскопско лечение на хипофизните аденоми. Годишно в него се извършват 150-180 операции с ендоскопска техника.

източник: clinica.bg