Безплатни прегледи за установяване на глаукома ще се проведат в Стара Загора

Кога
10.10.2018 @ 8:00 am – 12.10.2018 @ 2:00 pm
2018-10-10T08:00:00+03:00
2018-10-12T14:00:00+03:00
Къде
Болница "Тракия"
гр. Стара Загора
Безплатни прегледи за установяване на глаукома ще се проведат в Стара Загора @ Болница "Тракия"

От 10 до 12 октомври в Стара Загора ще се проведат безплатни профилактични прегледи за установяване на глаукома. Прегледите за предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена диагноза „глаукома“. Кампанията се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на Болница „Тракия“. Те са посветени на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.

Задължително е записване на час на единния номер на кампанията – 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч.

Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Затова профилактичните кампании са изключително важни, тъй като благодарение на тях ранната диагностика се повишава значително, това дава шанс на болните да съхранят зрението си.

По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 – 604. Общо 6784 са хората с диагноза „глаукома“, живеещи на територията на областта.

В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.