Откриване на изложба „Дари живот“ в Дом Витгенщайн, Виена, Австрия.

На 27 март 2019 г. във Виена, Австрия ще бъде открита изложбата „Дари живот“. Тя е в подкрепа на донорството и на идеята за изграждането на чешми-паметници.

Кадрите показват не само лекари, които участват в животоспасяващи операции по трансплантации на органи, но и сцени от всекидневието на трансплантирани хора, които не само живеят качествено и достойно, но и имат своите постижения, понякога не само лични успехи.

Организатори на експозицията са Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност. Според председателя на пациентската организация Стефан Тамбуев целта на изложбата е не само да покаже, но и да разкаже по темата „Донорство“. Изложбата се обогатява с още кадри на хора и болници, съпричастни с трансплантациите.

Фотосите са разнообразни на лица, ситуации, но и на жанрове. Има документалистика, художествен репортаж, потрети, градски пейзаж… Сред авторите са корифеите в българската фотография.

Сред целите на фотоизложбата е да бъде подпомогнато донорството така, че в България то да се увеличи 7 пъти в сравнение с днешното му ниво. Единствено такова увеличение на донорите в България ще даде възможност да бъдем равноправни членове на „Евротрансплант“, а това би дало възможност на десетки хора годишно да оживяват. До този момент писма за съгласие за реализация на дарения за чешми-паметници са получени от кметовете на Плевен, Шумен, Велики Преслав, Троян и Варна.
Първата по рода си чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство спасяват живот, беше открита в София по време на Европейската седмица на донорството през октомври 2018 година.