Асоциацията за инсулт и афазия (АИА) създаде първата у нас група за взаимопомощ след прекаран инсулт, съобщиха от организацията. Тя бе учредена в град Банкя с участието на лекари, пациенти и техни близки.

Инициативата е част от кампания на асоциацията под наслов „Живот след инсулт“, която се провежда през май в цялата страна.

Асоциацията за инсулт и афазия има амбицията да постави във фокуса на обществения интерес социалната значимост на инсулта, да информира за особеностите на заболяването и да постави акцент върху необходимостта от адекватните и навременни действия още при първите симптоми.

България продължава да е начело на негативната статистика на Европа, свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 000 души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, обезпокоителна е тенденцията възрастовата граница на инсулта да намалява.

Поради тези причини Асоциацията за инсулт и афазия учреди първата в България местна група за взаимопомощ след инсулт, която е насочена към преживели инсулт, техни близки, хората, които ги обгрижват, подкрепящи ги граждани и специалисти от местната общност.

Събитието се проведе в галерията на 78-мо СУ „Христо Смирненски“ в Банкя и бе открито от Ана Стойкова – общински съветник в Столична община. Тя връчи поздравителен адрес от името на кмета на Район Банкя Рангел Марков.

Лекари, пациенти преживели инсулт и членове на техните семейства – гости и активисти на групата за взаимопомощ, се обединиха в разбирането за важността на превенцията. Те съпреживяха разказа от първо лице за заболяването с историята на световноизвестната актриса Шарън Стоун, която е надмогнала инсулта. Специално за събитието, откъси от автобиографичната й книга „Красотата да живееш два пъти“ представи актрисата Йоана Буковска.

Източник: Здраве.нет