С уникална операция в „Пирогов“ спасиха китката на млад мъж

С уникална за Югоизточна Европа операция лекари от „Пирогов“ успяха да възстановят функциите на гривнената става на 37-годишен мъж, съобщиха от спешния институт. Сложната интервенция е дело на шефа на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката доц. Людмил Симеонов и неговия екип.

Заради предишно заболяване мъжът губи функциите на китката си, което рефлектирало върху възможността да използва ръката си. По време на продължителната операция, доц. Симеонов сменя увредената до крайна степен става с нова и така сега пациентът ще може отново да използва ръката си. „Такава операция се прави за първи път у нас. Досега всички пациенти, които се нуждаеха от смяна на гривнената става (китката) се налагаше да отидат до някои от големите европейски държави и САЩ, в които се извършва подобна интервенция“, обясни доц. Симеонов. По думите му самата протезата е измислена в Швеция.

„Китката е изключително финна и специфична част от човешкото тяло и е  определяна като става на ставите, защото компилира в себе си „букет” от стави“, разказа още шефът на Клиниката по хирургия на ръка.

Всяка година само през „Пирогов” преминават около 2000 пациенти с тежки фрактури на гривнената става, като паданията през зимния сезон най-често водят до счупване на китката, отчитат от болницата.

Източник: skener.news