С 2 млн. са намалели посещенията при лекар от пенсионери през 2018 г.

С 2 милиона са намалели посещенията при лекар от пенсионери през 2018 г. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно освободени или заплащани по-ниски суми под формата на потребителска такса здравноосигурени лица получили медицинска помощ.

Министър Ананиев казва, че информацията, с която НЗОК разполага, е само за броя посещения при лекаря или при лекаря по дентална медицина на лицата, които са упражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

През 2016 г. пенсионерите са посетили лекар 9 448 775 пъти, през 2017 – 9 814 412, а през 2018 – 7 563 710. Съответно сумите, заплатени от държавния бюджет като разлика между потребителската такса и по-ниската сума, заплащана от пенсионерите, са за 17 952 673 за 2016 г., 18 647 383 за 2017 г. и 14 371 049 лв. за 2018 г.

Министерството и НЗОК не разполагат с данни за лицата със заболявания, определени по списък към НРД, за малолетните, непълнолетните и неработещи членове на семейството, за ветерани от войните и военноинвалидите, задържаните под стража лица, социално слабите и медицинските специалисти, които са освободени от заплащане на потребителска такса или заплащат по-ниска такава.

Източник: Здраве.нет