Тридневните болнични скочили с 47 % за 5 години

Тридневните болнични, които се плащат от работодателите, са се увеличили с 47 % за 5 години. Това се посочва в анализ, публикуван в последния бюлетин на Националния осигурителен институт.  Припомняме, през последните месеци отново се разгоря дискусия кой да плаща първите три дни от обезщетението за болест, които в момента се поемат от работодателите. През 2014 г. бизнесът е изплатил 4.8 млн. дни поради временна неработоспособност, а през миналата година – 5.7 млн. дни.

Статистиката на НОИ от 2014 до края на 2018 г. показва, че броят на издадените болнични листове за последните пет години нараства средно с 20%. Заради по-големия им брой болничните за над 1 месец имат най-голям принос, приблизително 58.5 на сто, в общото им нарастване.

Поради тези причини, но и заради увеличението на доходите през периода съществено нарастват и разходите на НОИ за изплатените обезщетения – общо с 54%, без да е променено правилото, по което те се изчисляват.  През 2018 г. poзxодите за обезщетения, дължими за cъответната година, cа малко над 557 млн. лв., което c над 195 млн. лв. повече от 2014 г.

Броят на хората, ползвали болнични поне един път годишно, също расте – от 782 хиляяди души през 2014 г. на 899 хиляди души през 2018 г.

На този фон НОИ алармира за една от десетките схеми за измама – българи работят в чужбина, докато получават обезщетение по болест у нас. Така например млада жена от врачанско село е работила два месеца в Испания, като в същото време е била в болничен за пред българския си работодател. Издадени са й два листа с обща продължителност от около три месеца, като единият е от болница, а другият е от медицински център. Първият е за периода от 5 май до 1 юни c диoгноза двycтpанен лyмбосакрален pадикyлит, изиcкваща xоспитализация. Вторият лист е c диагноза yвpеждане на лyмбосакралния плексус. Обезщетението е за 600 лева и е оспорено от НОИ, тъй като според МВР, жената е напуснала България през Калотина на 11 май и се е върнала в страната на 18 юли – в края на втория болничен лист, през летище София. Междувременно е била „прегледана“ в медицински център в общината по местоживеене. Това е само един от случаите, описани в последния тримесечен бюлетин на Националния осигурителен институт. Проверка по друг сигнал пък показала, че заболял за шест месеца човек прекарал този период в САЩ.

При положение че нарастващият брой дни във временна неработоспособност основателно буди обществени и граждански тревоги, целенасочено сътрудничество между различни органи – НОИ, МВР, общини, работодатели, би имало като резултат опазване на обществени средства, което е в интерес на всички, коментират експертите на осигурителния институт.

Източник: Скенер.нюз