Трябва да се прецизират режимите за издаване на болнични

Трябва да се прецизират режимите за издаване на болнични, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за БТА, цитирана от Investor.bg. Министърът на труда и социалната политика обаче смята, че преди да бъде разрешен проблемът с изплащането на първите три дни болнични, е необходимо да бъде направен анализ, който да покаже има ли някакви рационални причини, поради които болничните да се увеличават през последните години. Сачева припомни, че според Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване до 31 януари НОИ и НЗОК трябва да са готови с анализа.

Според нея интересен би бил анализът колко души са си взели болнични на 27 и 23 декември, а също и около другите празнични дни. Министърът смята, че в разговора трябва да участва и Българският лекарски съюз, защото трябва да стане ясно дали българските лекари издават болнични, които не отговарят на истината. „Това би било сериозен репутационен проблем“, заяви министърът. По думите й, ако има повишаване на болничните в предприятие, в което работодателят не осигурява достатъчно почивка, прекалява с извънредния труд и т.н, решенията са едни, а при обратната ситуация – служители, които излизат постоянно в болнични, но работодателят не може покрай тяхното често отсъствие да планира дейността на фирмата, решенията са други.

Сачева смята, че трябва да се види кои са най-често срещаните диагнози, има ли лекари, които са „първенци“ по отношение на издаването на болнични, има ли болници, които издават такива болнични листове. Възможни решения са също и прецизиране на текстовете на наредбата на МЗ по отношение на режимите за болничните – „дали болничният трябва да е задължително в домашен режим, или в болница, защото в момента голяма част от болничните, които се получават, са доста общи, с общи симптоми и много трудно могат да бъдат контролирани“.

Източник: Здраве.нет