Търновска лекарка – „герой на здравето“ в САЩ

Колегите й в Лексингтън получили $100 000 с нейна помощ

Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „герой на общественото здраве за 2018 г.“ на американския град Лексингтън, щата Кентъки. Престижната награда се дава всяка година на лица, демонстрирали своята отдаденост за подобряване на живота на хората в Лексингтън и общината.

Д-р Светла Славова е доцент по биостатистика в Университета на Кентъки, Колеж по обществено здраве. Ръководи редица проекти, свързани с намаляване на злоупотребата с наркотици и свързаните с тях смъртни случаи. Има статии с анализи на разрастването на зависимостта от опиоидни лекарства в Кентъки и в САЩ, както и създаване на практически програми за подобряване на здравето на местните жители.

С нейна помощ здравният отдел на Лексингтън получава 100 хил. долара за закупуване на лекарство срещу предозиране с наркотици за да го разпространява безплатно сред жителите.

„Като специалист д-р Славова е сред лидерите както на местно, така и на национално равнище, на които се основават здравната политика и програмите за общественото здраве. Чрез нейната работа ние вече имаме не само по-ясна представа за епидемията от злоупотреба с опиоиди в нашия регион, но и повече инструменти за реагиране на тази заплаха за здравето и живота на хората“, заявява при връчването на наградата комисарят по здравеопазването на Лексингтън д-р Крайг Хъмбо.