Увеличават се разходите за здраве на домакинствата, изчисли НСИ

През първото тримесечие на 2018-а разходите на домакинствата за прегледи и лекарства са нараснали с 13,1% в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на НСИ

От началото на тази година всеки българин е изхарчил средно по 25 лева за здраве – прегледи, лекарства и консумативи. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Става въпрос за разходи, които не се покриват от здравната каса и са извън средствата, които плащаме като осигуровки. Тук няма как да се отчете и неофициалното доплащане в болниците.

През първото тримесечие на тази година разходите на домакинствата за здравеопазване са нараснали с 13,1% в сравнение със същия период на 2017 г. Така, ако в началото на миналата година на човек от едно домакинство са стигали средно 67 лева на тримесечие, то през януари, февруари и март тази година сме дали за здраве средно по 75 лева на човек, отчитат от НСИ.

Според данните на националната статистика, домакинствата правят най-големи разходи за храна, следвани от разходите за жилище, за данъци и транспорт. Здравеопазването е на пето място.

Източник: http://skener.news/