Увеличиха лимитите за морбили

Увеличени са лимитите за лечение на морбили в специализираната болница за лечение на инфекцията. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в НС. Друга предложена мярка от страна на Националния координационен съвет за контрол на морбили е да се увеличат с 20 хил. дозите срещу морбили за децата до 8 години в крайните квартали.

Случаите на морбили в страната вече 933, като 11 области в страната са засегнати. Най-много са регистрираните случаи в София – град – 305, следва София-област с 296, Благоевград-172 и Кюстендил-105.

В останалите региони като Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове. Най-засегнати са децата между 0-1 г. – 140 случая, 1-4 г. – 287 случая и 5-9 г. – 275 случая.

МЗ продължава да прилага всички противоепидемични мерки. През първите 5 месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола 68 559 деца във всички области на страната, каза още Ананиев.

Източник: Клиника.бг