Уникална операция на жена с две матки в „Майчин дом“

Уникална операция на 24-годишна жена с вродена аномалия направиха вчера лекарите от АГ болница „Майчин дом“. Момичето е било с две матки и две шийки, срастнали помежду си, при това с напреднал рак. Пациентката била и само с един бъбрек. С

След 4 часа в операционната със сложния казус успяват да се спраят доц. Божидар Славчев, доц. Иван Костов, който е директор на болницата и д-р Наталия Петракиева.

„Интервенцията бе изключително сложна и изцяло съобразена със съвременните световни разбирания за онкогинекологочно поведение, давайки нов живот и шанс за последващата бременност на 24-годишната жена“, уточняват от лечебното заведение. След внимателно диагностициране, екипът на „Майчин дом“ решава да извърши органосъхраняваща операция и отстранява тумора, като премахва само маточните шийки заедно с лимфните възли в малкия таз.

„Имайки предвид вродената аномалия на урогениталния тракт на пациентката, можем да заявим, че такава операция се прави за път в България, а е рядкост и в света. Подобни публикации почти не се откриват в световната практика, което прави вчерашната операция повод за гордост и голям успех на целия екип на АГ болница „Майчин дом“.“, подчерта доц. Иван Костов. По думите му в момента пациентката е в постоперативен период и се намира в реанимация. Тя се чувства добре, а възстановителният процес протича гладко.