УС на Националната пациентска организация изключи сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“

На 24 юли 2017 г. УС на НПО разгледа Становището на Етичната комисия към организацията, която беше сезирана във връзка с възникнал етичен казус между сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ от една страна и Национална пациентска организация и нейни членски организации, от друга.

След обстойно разглеждане на Становището на Етичната комисия, след анализиране на всички факти, взимане под внимание на представените материали и отчитайки публичното огласяване на недоказана информация, която създава възможност за превратно представяне на действителната фактическа обстановка, УС на НПО взе решение, базирано на следните мотиви:

Мотиви за решението

1. Етичната комисия е констатирала нарушения, заложени в Етичния кодекс на сдружение „Национална пациентска организация“, в частта: „Отношенията между членовете на Националната пациентска организация се основават на принципите на взаимно доверие, уважение, толерантност, етичност, лоялност, сътрудничество и взаимопомощ […] Член на Националната пациентска организация или на неин ръководен орган няма право под каквато и да е форма да използва положението си в организацията за получаване на собствени облаги или облаги за ръководената от него организация, както и да извършва действия, водещи до уронване на авторитета на организацията или на неин член.“
  2. Констатирани са нарушения на: чл. 26, т. 5, на Устава на НПО, съгласно който „всеки член е длъжен да работи за доброто име на Сдружението и да не използва членството си за постигане на цели, противоречащи на неговия устав.“

С оглед на гореизложеното, УС на НПО взе следното решение:

Със своите действия сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ е нарушило установените в НПО етични правила и норми, поради което на основание на чл. 15, т. 9, чл. 27, ал. 1, т. 3 и 5, както и чл. 27, ал. 2, УС на НПО, изключва като член на Национална пациентска организация сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

С уважение, УС на НПО