Учреди се група от евродепутати към Европейския парламент по темата за неравенствата в сферата на здравеопазването

На 27 януари 2015 г. в Европейския парламент беше официално учредена групата на евродепутати, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествено здравеопазване.

Сформирането на групата е по инициатива на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), който беше домакин на събитието. Специален гост бе Комисарят по здравеопазване в ЕС г-н Витенис Андриукайтис, който приветства инициативата и изрази готовността на Европейската комисия да работи за превръщането на предложенията на Групата в политики, помагащи на страните членки да преодолеят проблемите със здравните неравенства.

По време на откриването д-р Ковачев постави акцент върху това, че „европейските институции трябва да поемат повече ангажимент към пациентите“ и разясни, че основна цел на новосформираната група е да служи като мост между процеса на взимане на решения на европейско ниво и засегнатите от проблема страни. Съпредседатели са членове на ЕП от Румъния, Чехия, Австрия, Ирландия и Република Хърватска.

Новосформираната група в ЕП показа подкрепата си към партньорството на европейско ниво за достъп до качествено здравеопазване – Patient Access Partnership, която стана реалност през декември 2014 г. и която обединява представители на пациентите, медицинската общност, болниците и фармацевтичната индустрия. Целите на Партньорството бяха представени от д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, и г-н Андерс Олаусън, председател на Европейски пациентски форум, които са инициатори за създаването на Партньорството за равен достъп.

Послание до участниците в събитието изпрати българският министър на здравеопазването д-р Петър Москов, който пое ангажимент да работи за създаването на подобен модел на партньорство между заинтересованите страни и държавните институции и в България.

Интерес към инициативата проявиха изключително голям брой политици, сред които членове на Европейския парламент, здравни експерти, представители на медиите, както и представители на пациентски организации.

Снимки от събитието може да намерите тук: https://flic.kr/ps/2XkYNs