Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ проведе уебинар на тема „Важното за ендометриозата“.

Важни факти за ендометриозата и аденомиозата, които научиха пациентките с ендометриоза от уебинара:

• Фактори, предразполагащи към развитие на ендометриоза могат да бъдат: ранно менархе (първи цикъл) под 13-14 год.възраст; чести, дълги и обилни менструации преди бременност; ретроградна менструация, както и при наличие на някаква травма – цезарово сечение, оперативни намеси върху матка, яйчници. Също така и абразио, спонтанни аборти, предишни бременности. Последните 3 повлияват развитието на аденомиоза най-вече.
  • Като правило ендокисти до 2-3см. не се оперират заради риска от унищожаване на бъдещи фоликули в яйчника. От друга страна, когато обаче кистата стои в яйчника, колкото и малка да е тя, молекулите в нея започват да предизвикват фиброза между фоликулите и да повлияват негативно яйчниковия резерв. Често срещана практика при тези размери кисти е аспирацията, при която с помощта на спринцовка през влагалището се изтегля течността от кистата и се слага склерозиращ разтвор, който слепва стената на кистата. След подобна процедура, обикновено следва хормонална терапия с GnRH аналог, за спиране на цикъла през следващите 2 месеца, и така успешно се третира ендометриозата.
  • Спорт и ендометриоза – спортът не може да предизвика ендометриоза, а някои видове спорт като йога например повлияват много положително симптоматиката. Някои видове масажи също повлияват благотворно ендо симптомите.
  • Нарушенията в микробиома имат връзка с развитието и прогреса на ендометриозата; бактериите в тялото ни съдействат на оксидативния стрес, който провокира възпаления и диагнозата прогресира.
  • Проучвания, свързани с храненето при ендометриоза, показват положителни резултати, особено цитрусовата диета, която повлиява добре болковия синдром и умората при ендо. Зеленчуци със силно антиоксидантни свойства повлияват добре ендо симптоматиката.
  • Митовете за ендометриозата: Бременността не лекува ендометриозата, но я повлиява положително в дългосрочен план; ендометриозата не приключва с настъпването на менопаузата, тъй като тялото ни продължава за произвежда естрогени, напр. в мастните тъкани; Ендометриозата НЕ пречи на забременяването, но тубарния фактор, съчетан с ендометриоза може да затрудни зачеването, както естествено, така и чрез инвитро. Аденомиозата пък намалява шансовете за имплантация и предизвиква спонтанни аборти; ррееклампсия, аборти, преждевремнно раждане са по-често срещани при жени с ендометриоза. Дълготрайна контрацепция с повишени прогестеронови нива се препоръчва при жени, които са родили и имат скоро след това ендо рецидив. Ендометриозата повлиява негативно яйчниковия резерв – бързо пада АМХ, фоликулите стават по-малко и с лошо качество, трудно се оплождат яйцеклетките въпреки инвитро процедурите. АМХ може да се променя и в положителна посока, макар да не може да се върне до нормалните физиологични нива. Прилага се терапия в период от няколко месеца.

Ендометриоза при млади момичета – при ранна диагноза ендометриоза и невъзможност за пристъпване към репродукция се счита за препоръчителна практика замразяването на яйцеклетки за бъдещи репродуктивни планове, трайна контрацепция и проследяване без да се допуска изява на ендо симптоматика; оперативна намеса се препоръчва при наложителни случаи, когато има остра изява на диагнозата.

Най-важното за една жена с ендометриоза е да знае какви са водещите й симптоми и да ги споделя със своя лекуващ лекар и заедно да работят като екип, спрямо репродуктивните й планове.