Фондация „Състрадание Алцхаймер“: У нас алцхаймерът не се познава добре, все повече млади хора са засегнати от заболяването

На всеки 3 секунди някъде по света се появява нов случай на деменция или болестта на Алцхаймер и много скоро една четвърт или 25% от човечеството ще бъдат засегнати от такъв вид заболявания. Това каза социологът д-р Венелин Стойчев на пресконференция, на която фондация „Състрадание Алцхаймер България“ представи проекта си „Заедно уважаваме, популяризираме и действаме“ и резултатите от проведено през декември 2018 г. социологическо проучване за нагласите на хората към деменциите.

„Увеличава се броят на заболелите от деменция и Алцхаймер в България. Освен това пада и възрастта на страдащите от такъв тип заболявания, като сред тях има и 30-годишни хора“, подчерта социологът, цитиран от БГНЕС.

„Всички добри световни практики за справяне с този вид заболявания са базирани на ценности в обществото като това, че всеки човек е член на нашето общество, заслужава достоен живот, заслужава уважение и се оказа, че всъщност точно на тези ценности има дефицит в нашето общество. Този проблем си остава в пределите на семейството. Близките на хората с такива заболявания се чудят как да скрият проблема и да затворят болните в дома, а това е противопоказно за състоянието им”, коментира Стойчев и подчерта, че обществото ни страда от тежка форма на социална деменция и трябва да престанем да мислим за проблема като за частен случай.

Част от добрите практики за справяне с деменциите започва още на ниво превенция, профилактика и образование, а в по-напреднала възраст е необходимо да се прави редовен скрининг.

По отношение на социологическото проучване, Стойчев каза, че то не е представително и в него са се включили 142 души. Те са участвали в онлайн допитване, интервю или групови дискусии. Анкетите са проведени през декември в София и Варна и в тях са взели предимно участие хора, които гледат или са имали болен от деменция, или болестта на „Алцхаймер“, болногледачи. Малък е делът на запитаните, които не са били пряко засегнати от проблема.

„Питахме хората доколко има информация в обществото за темите, свързани с деменцията. 95% от тях смятат, че няма достатъчно информация, въпреки многото информационни кампании. Това е така, защото хората започват да се интересуват от заболяването едва когато ги застигне“, подчерта още той и добави, че от деменция страдат предимно интелигентните хора като учители, адвокати, инженери, прокурори, които цял живот са полагали т.нар. умствен труд.

„Положителният извод от проучването е, че има чувство на солидарност сред част от обществото, както и желание за взаимопомощ“, заяви социологът.

Заключенията на фондацията „Състрадание Алцхаймер“ са, че трябва да се подобри съществуващата система за подкрепа на засегнатите от деменция и техните семейства, тъй като много хора не знаят за тези възможности. Тази система включва достъп до психологически консултации, помощ в домашната грижа и развита система от групи за взаимопомощ, на които не им се налага да се борят за финансиране.

От там поискаха също така да бъде изграден единен център, в който близките на болните да получават информация за болестта и как могат да им помогнат. Също така там би могло да се правят и изследвания. Има необходимост и от дневни центрове, в които хората с деменция да поддържат социален живот.


ЦЯЛОТО ВИДЕО ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА СОЦИОЛОГИЧЕСКОТО ПРОУЧВАНЕ ВИЖТЕ ТУК: