„ХепАктив“ издаде брошура за хроничния хепатит В

От печат излезе новата информационна брошура, която сдружение „ХепАктив“ разработи в подкрепа на пациентите с хронична хепатит В инфекция.

На цели 34 страници е разписана полезна информация относно начините на предаване и профилактика, изследванията, които разграничават острата от хронична фаза, видовете налични терапии в България, както и процедурата за получаването им от НЗОК. Обърнато е внимание на хроничния хепатит В по време на бременност и какво трябва да предприемем, за да предпазим новороденото, както и на случаите, в които имаме наличие на съпътстваща инфекция като ХИВ или хепатит D.

„Когато бях диагностицирана през 2006 г., се сблъсках с липсата на практическа информация, например каква е процедурата, по която мога да получа лечение и какви реални резултати мога да очаквам от него, както и с дълбоката дезинформираност на обществото по отношение на самото заболяване. Усилията на ХепАктив през всичките тези години бяха и все още са насочени към това да окажем практическа и емоционална подкрепа на всеки пациент, както и да говорим често и открито за хроничния хепатит, така че той да бъде приет най-накрая като обикновеното хронично заболяване, каквото всъщност е. Брошурата ще помогне на всеки човек с хроничен хепатит В да изгради основополагащи знания за своето заболяване, за да може да се погрижи по най-добрия начин за себе си. Благодарна съм, че имахме такъв чудесен рецензент в лицето на д-р Нина Николова, гастроентеролог в Сити Клиник, която верифицира медицинската страна на брошурата„, споделя Силвана Лесидренска, председател на Сдружението.

 


СВАЛЕТЕ НАРЪЧНИКА