Свидетели сме на отношение, което показва, че всички усилия са хвърлени  в това да се справим с ковид-пандемията, а другите пациенти са забравени. Това е най-големият проблем“, заяви  Наталия Маева – член на УС на Националната пациентска организация.

Тя подчерта, че хората с хронични заболявания, които са с компрометирана имунна система и по принцип са научени да се пазят, сега са поставени в рискови условия да пътуват до големите центрове за медицинска помощ, базирани в София, Пловдив и Варна.

За да бъде издаден протокол на тези пациенти, се налага понякога няколкодневна хоспитализация, поради спецификата на заболяванията.  Можем да разчитаме на електронни рецепти, но сме свидетели, че сме оставени в сигуация, която за никого не е изгодна“.

Маева изрази и  недоумение защо БЛС  се е отказал от автоматичното удължаване на протоколите и след срока им на валидност по време на пандемията  за хронично болните, независимо че Здравната каса не е била против.

Бави се и издаването на електронни направления от личните лекари, а здравната система е в пълен колапс, пред разпад.

Това, което трябва да се направи, е автоматично удължаване на протоколите, въвеждане на електронна рецепта или изписана от личните лекари и директно изпратена до аптеката за съответното лекарство, каквато система бе въведена в Гърция и Австрия. Независимо, че и там нямаше електронно здравеопазване, хората получаваха лекарствата си на вратата на своя дом.

Мисля, че при желание можем да го направим“, подчерта Маева.

По време на първата вълна на Ковид заразата обажданията на пациенти с хронични заболявания на телефоните на Националната пациентска организация за въпроси и консултации са били над 3 400, което е показателно за  факта, колко българският пациент е притеснен и объркан.

Цялото интервю, може да чуете тук: https://bnr.bg/plovdiv/post/101372318/horata-s-hronichni-bolesti-sa-postaveni-v-riskovi-uslovia

Източник: www.bnr.bg

Translate »