Четири безплатни скринингови акции ще проведе НПО на изложението Булмедика/Булдентал 2018 г.

Национална пациентска организация (НПО) за пореден път ще партнира на най-голямото медицинско изложение в България – Булмедика/Булдентал, което ще се проведе в периода 16-18 май 2018 г. в Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе“ 147, София. Всеки от трите дни на Изложението НПО ще посвети на скринингови изследвания за различни социалнозначими заболявания – диабет, хепатит С, заболявания на щитовидната жлеза и измерване нивото на кислород в кръвта. Акциите ще се провеждат на щанда на НПО – С12, в зала 1.

В първия ден на Изложението – 16 май (сряда), НПО, съвместно с Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, ще проведе скринингова акция за хепатит С. Изследванията ще се извършват от 10:30 до 17:30 ч. (или до изчерпване на количеството тестове), чрез капка кръв от пръста, а резултатите ще се получават на място в рамките на 5 до 10 минути. За провеждане на изследването няма ограничения за консумация на храна и напитки.

В четвъртък – 17 май, от 10:00 до 16:00 ч. ще се проведе скринингова акция за измерване на кръвна захар. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на заболяването и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

Успоредно с това Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждането му е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак/засъхнала кръв, тъй като това може да доведе до отчитане на погрешни резултати.

В третия ден на Изложението – 18 май (петък), в интервала 10:0014:00 ч., сдружение „ВИОМ“ и НПО ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъдат организирани ехографски прегледи и консултации със специалист ендокринолог. За участие в акцията ще бъде извършвано записване на място, тъй като броят на прегледите е ограничен.

Участието на НПО в Булмедика/Булдентал 2018 с толкова много скринингови акции има за цел да се повиши информираността за нуждата от профилактика. Именно профилактиката е в основата на превенцията и успешното лечение на редица заболявания.