1 млн. лв. по-малко за компенсация на потребителската такса за пенсионери

Средствата, изплащани от държавата като компенсация на общопрактикуващите лекари и зъболекарите за потребителската такса на пенсионери, се намаляват с 1,03 млн. лв. Това е приел Надзорният съвет на НЗОК на вчерашното си заседание, става ясно от публикуваните на сайта на Касата решения на Надзора.

С решението си за вътрешнокомпенсаторни промени Надзорът намалява тези средства на практика с толкова, колкото е увеличението им за тази година. Досега размерът на сумата, с която държавата компенсираше разликата между таксата за посещение при лекар за пенсионер (1 лв.) и потребителската такса за всички останали (2.90 лв.), беше 15 млн. лв. за година. С бюджета на НЗОК за 2018 г. тази сума бе увеличена на 16,035 млн. лв.

Средствата, взети от това перо, се прехвърлят към безплатните програми за имунизация, които включват програмата за профилактика на рака на маточната шийка и тази за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити. В бюджета за тази година заложените за тях средства са в размер на 2,180 млн. лв.

С 420 000 лв. пък се намаляват средствата за неосигурените бременни. Сумата ще бъде използвана за дейностите по интензивно лечение, както и по наблюдение при здравнонеосигурени пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания.

От Здравната каса обясниха, че вътрешнокомпенсаторните промени се правят в зависимост от заявките за изплащане на средства в конкретния месец. Това, че сумата в перото за компенсация на потребителската такса за пенсионери е намалена с 1 млн. лв., не означава, че бюджетът е окончателно намален. Всичко, заявено от общопрактикуващите лекари и лекарите по дентална медицина, ще бъде изплатено при заявяване на средствата, уточниха от там.

Източник: zdrave.net