100 българки се прегледаха в рамките на инициативата „Повече за нея“

Повече от 100 жени успяха да се прегледат в рамките на кампанията „Повече за НЕЯ“, като една трета от тях получиха едномесечен безплатен курс на лечение
Участие в пресконференцията взеха д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“, д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение“ в Национална пациентска организация и пациентка с миомна болест.
В рамките на събитието бяха дискутирани съвременните тенденциите за справяне с трудностите, причинени от миомната болест. Д-р Велев представи и първата Консенсусна декларация за медицинско поведение при миомна болест, която ще гарантира по-добро лечение на жените с това заболяване. Тя бе приета по време на 18-та Национална гинекологична конференция 19–21 март 2015 г. в к.к. Боровец.
Пациентка с миома, провела успешно терапевтично лечение, разказа своята лична история и сподели трудностите, с които се е сблъскала във връзка със заболяването „миомна болест.”
Бяха изнесени и данни от проучване, направено сред пациентки с миомна болест, включени в програмата на Национална пациентска организация – „Повече за НЕЯ“. Над 90% от участвалите пациентки споделят, че назначеното терапевтично лечение им се е отразило изключително добре, а при 65% от жените се наблюдава отлагане на оперативната намеса за отстраняване на миомата.
На събитието беше обобщена и информация за реализираната с подкрепата на специалисти акушер-гинеколози кампания на Национална пациентска организация. Инициативата „Повече за НЕЯ“ стартира през февруари 2015 г. и продължи до юни 2015 г., като целта ѝ беше да привлече вниманието на обществото към този сериозен социално-значим проблем, който в много от случаите предизвиква страх и напрежение у жените, поради опасността от отстраняване на матката.