100 дни лекуват пациент с ХОББ в МБАЛ-Асеновград

МБАЛ-Aсеновград вече над 100 дни лекува пациент в интензивно отделение, тъй като състоянието му не позволява да бъде изписан. Продължителният му престой обаче трупа загуби на здравното заведение, които няма да могат бъдат въстановени по Здравна каса.

„Пациентът е при нас от 2 юни 2019 година. Той постъпва с клинична картина на болестта ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) във вътрешно отделение. Болният страда от заболяването дълги години, провеждал е домашно лечение, но е постъпил с екзасербация на 1 юни. На 2 юни е приведен в интензивно отделение за лечение. Започнато е лечение с неинвазивна белодробна вентилация с цел по-бързо възстановяване и продължи до 12 юни, но видяхме, че по този начин не можахме да се справим и се наложи да бъде обдишван с апаратна вентилация, соето налага ендотрахиална интубация”, обясни пред Нова телевизия началникът на отделението д-р Красимира Караманова.

Тя уточни, че в началото пациентът е бил седиран, за да се адаптира към апарата. „Минахме през различни режими на обдишване – агресивни, по-малко агресивни, асистирано дишане, спонтанна вентилация. Мъжът беше постоянно на апарат до момента, когато на 10 юли се наложи да се направи трахеостома“, каза д-р Караманова.

Тя допълни, че от няколко дни мъжът диша свободно, но има моменти, в които се налага да му бъде подаван кислород през кислороден катетър – около 1-2 литра за минута. „Надяваме се, че след като толкова време пациентът е в кондиция, в адекватно състояние на съзнанието, стабилна хемодинамика, трайно афебрилен, има някакви шансове той да бъде изписан за домашно лечение“, каза още д-р Караманова. По думите й обаче тогава ще е необходимо близките да му купят кислороден концентратор или апарат за дишане при нужда. Тази апаратура е доста скъпа и ще се наложи освен личните финанси, да се потърсят и други форми за закупуването му.

Директорът на лечебното заведение д-р Иван Червенков заяви, че лечебното заведение може да се справи с такива ситуации, тъй като разполага и с кадрите, и с възможностите. „Привеждането му в друго лечебно заведение означава да бъде „пуснат“ по същата клинична пътека, което след себе си води вземането на нашата клинична пътека, която вече сме изработили. Пациентът трябва да си остане тук и да бъде изписан, след като бъде излекуван“, каза той.

Д-р Червенков допълни, че в болницата е имало и други случаи на дълги престои, тъй като има състояния, които налагат по-дълго болнично лечение, но конкретно в този случай се касае за вече над 100 дни. „Здравната каса заплаща само една клинична пътека, чиято стойност не покрива лечението. Само преките ни разходи до момента са над 60 000 лв., а Касата плаща за тази пътека 1540 лв. Тя е с десетдневен престой и апаратна вентилация при такива състояния“, каза директорът на болницата.

Източник: Здраве.нет