14 ноември – Световeн ден за борба с диабета – „Диабетът през моите очи“

Един от всеки двама души с диабет остава недиагностициран, което го прави особено податлив на усложнения на състоянието, което води до значителни увреждания и преждевременна смърт. Диабетът е огромен и нарастващ товар: 422 милиона възрастни живеят с диабет през 2016 г. и този брой се очаква да нарасне до около 642 милиона или един на всеки десет възрастни до 2040 г.

В България 460 000 души живеят с диабет, 200 000 са засегнати, но не знаят и не се лекуват. Около 2000 деца живеят с диабет тип 1, а възрастовата граница при тях пада. Тревожни са данните при децата с отключване и на диабет тип 2.

С ТЪРЖЕСТВЕН МОЛЕБЕН ЗА ЗДРАВЕ НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА С ДИАБЕТ
С ПОДКРЕПАТА НА НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 14 НОЕМВРИ – СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА

Ще бъде направена и премиера на филма „За всяка единица живот”, посветен на децата и младите хора с диабет, 14 ноември, 16:30 ч

Каним ВИ заедно да отбележим СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ДИАБЕТА – 14 НОЕМВРИ.

В 11:00 ч., в Храм „Свети Седмочисленици“ ще бъде отслужен тържествен Молебен за здраве на децата и младите хора с диабет. Всички участници в МОЛЕБЕНА ще се включат в образуване на СИН КРЪГ – символ на борбата с коварното заболяване диабет.

От 14:00 ч, в Конферентна зала „Виваком Арт Хол”, ул. “Ген. Гурко“ №4 – срещу Гранд Хотел „София“, ще започне Конференция на тема „Диабетът през моите очи“, в която ще се включат лекарите доц. Савова и проф. Ива Петкова.

От 16:30 ч ще бъде Премиерата на документалния филм „За всяка единица живот“, в който главни герои са деца и млади хора с диабет, както и алпинистът Боян Петров.