В „Св. Анна“ спасиха жена с под 20 % шанс да оцелее

Лекари от УМБАЛ „Св. Анна“ в София спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето и на кръвта, които не ѝ позволяват да бъде оперирана. Шансовете й за живот били под 20%, съобщи бтв.

Днес Илиана Дакова, която е детски учител, прави първите си крачки, без да се задъхва от близо две години, когато са ѝ открити животозастрашаващи заболявания на сърцето и имунната система. Оттогава 29-годишната жена почти не е ставала от болничното легло. „Всички около мен ме подкрепяха и ми даваха кураж – близки, познати, абсолютно всички,  бях оптимист и така и стана”, разказва Илиана.

В началото на април ѝ правят дългоочакваната операция, поставени са ѝ клапи на сърцето. Медиците от кардиохирургията на „Св. Анна” разказват, че тази комбинация от заболявания се среща изключително рядко. „За целия екип беше невероятен стрес да структурираме нещата така, че да я измъкнем жива и здрава от операционната”, обясни доц. Васил Гегусков, началник на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Анна”.

Кръвта за операцията се търси близо 5 месеца в цялата страна. Изследвани са над 500 банки, от които само три се оказват съвместими. „Първия път преровихме над 40 сака, които ги имаме налични, те не бяха съвместими”, отбеляза д-р Николай Андреев, началник на отделението по Трансфузионна хематология в столичната болница.

Сега лекарите прогнозират пълно възстановяване на Илиана. Тя се чувства късметлийка. „Със сигурност, защото за първи път ми се случва нещо такова и оцелях”, споделя развълнуваната и благодарна жена. Тя очаква да я изпишат до дни и няма търпение отново да се върне на работа в детската градина.