200 % ръст на сигналите за нежелани лекарствени реакции

Ръст от 201 % на сигналите за нежелани лекарствени реакции само за една година, отчете Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). През 2017 г. в ИАЛ са постъпили 850 валидни съобщения за нежелани реакции, а през 2018 г. техният брой е нараснал на 1707. Само 6% от сигналите са били свързани с прилагането на ваксини, отчитат още експертите на агенцията, които за четвърти път от 25 до 29 ноември отбелязват Седмицата на лекарствената безопасност.

По-активната страна в подаването на съобщения са лекарите – те са подали 1224 сигнала за нежелани лекарствени реакции, а пациентите – 483, се посочва в годишния доклад на ИАЛ за миналата година. Независимо от относително по-малкия брой съобщения, подадени от пациенти и в този случай се наблюдава ръст с 22% спрямо 2018 г. Сравнението с 2010 г. е още по-показателно – тогава подадените съобщения са били едва 322 т.е., увеличението е над 5 пъти.

Тази година кампанията се фокусира върху множествената лекарствена терапия с посланието, че съобщаването на нежелани реакции допринася за това пациентите да бъдат предпазени, когато приемат много лекарства.

Множествената лекарствена терапия се дефинира като едновременна употреба на 4 или повече медикамента, независимо дали става дума за такива с рецепта или без. Тя повишава вероятността от поява на нежелани реакции при пациента поради повишения риск от взаимодействия между лекарствата, както и взаимодействията им с храни или билкови продукти.

Въпреки че множествената лекарствена терапия е по-обичайна при хората в старческа възраст, всеки, който редовно приема много лекарства едновременно, може да бъде засегнат. В това число спадат хората, страдащи от хронични заболявания. Проучванията показват, че една трета от хората на възраст над 75 години приемат поне 6 лекарства, като в света има над 1 млн. хора, които приемат 8 или повече лекарства дневно.

Източник: Скенер.нюз