2000 аптеки са готови за верификацията

Системата на верификацията ще бъде с плавен старт. Към момента две хиляди аптеки са напълно готови да се включат в нея.

Това заяви Деян Денев, председател на БОВЛ. Той бе категоричен, че няма да има нарушаване на достъпа на потребителите до медикаменти на 9 февруари, когато аптеките започват работа по новите правила. Официален старт на верификацията у нас. На 9 февруари голяма част от аптеките, които имат договор със Здравната каса ще рзапочнат работа по новите правила, обясниха от Българската организация по верфикация.

„ Към момента 15 милиона опаковки са в българският хъб. Аптеките, които са подали заявление и са говоти да се свържат са 2 хиляди , като тази бройка се увеличава ежедневно.“

Няма да бъде нарушен достъпът

на потребителите до медикаменти, успоиха от Българският фармацевтичен съюз. По думите на проф. Илко Гетов системата за верификация няма да попречи на хората, които купуват само блистер от дадено лекарство. То ще се верифицира само при първия път, след което няма да се налага повторната му верификация.

Освен това верификацията няма

да наложи увеличение на цените на лекарствата, категоричен бе той. По думите му протестите на фармавтите, които облякоха жълти жилетки скоро ще затихнат.

„ Само 10 аптеки вчера са облекли жълтите жилетки. Искам категорично да заявя, че БФС не е организатор на протеста. След като 2 хил. аптеки от 2300 работещи със НЗОК вече са готови за системата, това значи, че нещата ще се нормализират. Няма как да изостанем от Европа и да продължим да си водим продажбите на тефтер.“

Системата гарантира,

че това лекарство, което производителя е поставил в опакавката, точно то ще стигне до потребетиля, категоричен е Деян Денев. Системата в цяла Европа стартира с плавен старт, което означава, че тя продължава да бъде отворена и след 9 февруари.

„ На 10 февруари няма да се случи нищо страшно, нито на 11-ти февруари. В един период от няколко месеца системата ще се стабилизира и ще започне да оперира в пълния си капацитет.“

Източник: www.clinica.bg