С 13 медала се завърнаха шампионите ни от Европейското първенство за трансплантирани

 

Шампион се става само със здрав дух, каза Георги Пеев

С общо 13 медала се завърнаха шампионите ни от Европейското първенство в Италия за атлети с трансплантирани сърце и бял дроб. Тази година за първи път в националния ни отбор участва и жена.

Ирен Дикова взе злато и сребро на тенис. Георги Пеев е с два златни и три сребърни за 50 и 100 метра бруст. Евгени Георгиев е с три сребърни медала на плуването, за 50 и 100 метра гръб. Огнян Ганчев има два златни медала и един бронзов.

Бронзовият медал на Огнян е по бадминтон, което е много голям успех, защото в турнира по бадминтон на европейските игри за трансплантирани са много силни, обясни Георги.

„Там в тениса на маса и в бадминтона обикновено нашите съперници са хора, които играят в професионални клубове и се състезават професионално. Вторият, който стана в  на Евгени възрастовата група по тенис на маса е участник на Олимпиада, един австриец. Така че нивото е доста високо”.

Ирен Дикова е първата българка, която се включи в Европеското първенство. Тя спечели златен и сребърен медал в турнира по тенис.

Трансплантацията на Ирен на бял дроб е от преди година и малко. Тя казва, че винаги се е насочвала към спорта и не е спирала, с изключение на една – две години, в които не е била добре преди операцията.

„В момента, в който ми направиха операцията, на третия месец вече спортувах активно, въпреки че в началото трябваше да внимавам повече”.

През такава трансплантация се преминава с много болка, но ако имаш силен дух, родители и приятели до себе си, нещата стават много по-лесно, казва тя. Най-много сила са й давали родителите й, нейният приятел и приятелките й.

Тя е интериорен дизайнер, има моден бранд с тениски с послания.

Шампион се става само със здрав дух, казва Георги Пеев.

„Няма какво да се лъжем, физически телата са ни болни, ние имаме проблеми и след трансплантациите, но всеки един от нас – Ирен, Оги, Евгени, аз, ние сме хора, които се познаваме, всеки един от нас знае за другия. Ние сме хора, които не се отказваме”.

Георги е единственият в Европа с трансплантация на два органа и единственият, който ходи да се състезава и да плува с два трансплантирани органа.

„Подкрепата е най-важното нещо. Винаги до мен е било семейството ми, каза той:

„ Аз съм жив, защото случих на добри лекари в България, въпреки системата на здравеопазването. Лекарите са ни като светии, те са хора, които се грижат за нас буквално като писани яйца. Съпругата ми вече второ европейско първенство е тим мениджър на нашия отбор, защото задължително изискване е да имаш придружител, който да не е трансплантиран. Той благодари на Володя Златев, президентът на Федерация Бадминтон.

През 2004 г. на Евгени му е поставено изкуствено сърце на ток, с което е живял две години.

„Имаше доста хора, които бяха в моето състояние. За съжаление тогава трансплантациите не бяха толкова, колкото сега, и не можаха да дочакат. Проф. Генчо Начев и болница „Св. Екатерина“ също ни помогна с такси за участие, помагал е и минали години. На община Шумен благодаря, подпомогна участието на Огнян. Най-вече благодарим на близките на донорите и поклон пред паметта на хората, благодарение на които ние сме тук”, заяви Евгени.

Решението да дариш органи е най-високо хуманният човешки акт, каза Георги. Той обясни, че хората, които решават това са обикновени, скромни и много добри хора.

Следващата цел на медалистите ни е спортния фестивал за хора с увреждания “ Играй с мен“.

източник: btvnovinite.bg