Фондът за лечение на деца подкрепи Мария Чернева

Гласуването на членовете на Обществения съвет не трябва да бъде обект на чуждо вмешателство, категорични са от ЦФЛД

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца излезе с декларация в подкрепа на журналиста от БНТ Мария Чернева, която е представител на обществената телевизия в съвета. В края на юни тя обяви, че напуска БНТ в знак на несъгласие с решението на ръководството да ѝ бъде отнет по унизителен начин ресорът и да бъде отстранена от Обществения съвет на фонда за лечение на деца въз основа на злепоставящо я писмо от адв. Пламен Таушанов – председател на пациентска организация и член на Надзрония съвет на НЗОК. Според членовете на съвета гласуването не трябва да бъде обект на чуждо вмешателство.

„Членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ изразяват своята позиция в подкрепа на редовния член на Обществения съвет и представител на Българската национална телевизия, г-жа Мария Чернева, по повод на изнесени данни в обществото, в които се цитира „неприемливо поведение“ от нейна страна. Начинът на гласуване за лечението на всяко дете е право на всеки редовен член на Център „Фонд за лечение на деца“ и би следвало това право да не бъде обект на чуждо вмешателство и опити за отнемането му, с което ще се наруши правото на демократичен избор“, се казва в позицията на членовете на Обществения съвет.

„Отправянето на персонални обвинения, по които към момента не е извършена проверка и не са констатирани нарушения, са опит за дестабилизиране на работната атмосфера и нарушаване на оперативността по основните дейности, по които Център „Фонд за лечение на деца“ работи. Считаме, че г-жа Мария Чернева има широка експертиза и компетентност в областта на спазване правата на децата в сферата на здравеопазването. Членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ настояваме за пълна прозрачност при разглеждането на отправените обвинения и вземане на безпристрастно и обективно решение по тях“, посочват от Обществения съвет на фонда.

Позицията е адресирана до здравното министерство и БНТ.

Източник: scener.news