25 клинични структури ще бъдат включени в Националната детска болница, някои от които не съществуват до момента у нас. Това съобщи на пресконференция в МЗ директорът СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

Структурата на бъдещата болница е изготвена от комисия от няколко специалиста, като са отразени и исканията на неправителствания сектор. Сред несъществуващите до момента клиника са профилирано Детско спешно отделение и Клиника за палиативни грижи за деца, научно-изследователски център за педиатрия, симулационен център за обучение, трансплантационен център за деца.

„Работи се всички педиатрични структури да са на едно място, като това включва детската секция от НКБ и детския онкохематологичен център в ИСУЛ“, допълни д-р Здравков.

Той обаче заяви, че по отношение на кадрите тепърва предстои да бъде извървян сериозен път. „Налага се да започнем обучение на различни категории медицински персонал – медсестри, лекарски асистенти, болногледачи“, каза д-р Здравков.

Изпълнителният директор на дружество “Здравна инвестиционна компания за детска болница” проф. Елена Пенева съобщи, че е постигнато споразумение Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за безвъзмездна помощ, който включва и предварителен анализ на потребностите. „До един месец ще бъде посочен екипа, който ще извърши анализа, а до 6 месеца той трябва да е готов. Анализът ще послужи за цялото планирани на детски здравни услуги, а след представянето му от ЕИБ ще предложат индикативна структура, която ще се уточни от педиатричните структури в страната. След това от банката ще преценят на какво експертно ниво е необходимо да ни подпомогнат“, каза проф. Пенева.

Министърът на благоустройството и регионалното развитие арх. Иван Шишков увери, че е напълно възможно анализът да бъде изготвен много по-рано. „Силно се надявам, че до края на годината ще има изготвено задание и ще бъде пусната обществената поръчка за проектиране. Около две години и половина ще отнеме построяването й“, каза той.

„Днес разписах заповедта за одобряване на Подробния устройствен план. Знаете, че преди 4-5 месеца направихме заданието и подписахме заповедта за допускането. В рамките на парцела обаче имаше два частни имота, с които трябваше да бъдат уредени отношенията. Вече са подписани предварителните договори със собствениците им и устройствения план е одобрен“, каза още министър Шишков.

Министърът припомни, че теренът в Горна баня е избран заради изключително добрия климат, минералната вода и озеленяването. „Ще изградим чисто нова болница без компромис в проектирането и строителството. Единственият му минус бяха частните имоти, направихме го. МЗ има ангажимент да събори вече съществуващите постройки и да направят конкретно и точно задание“, допълни арх. Шишков.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пък съобщи, че държавата се включва в Детската болница Бургас и детския комплекс в УМБАЛ „Св. Георги“. „Това е стратегията за национално детско здравеопазване. Не може да се ограничим само с един комплекс за цялата страна“, каза той.

Министърът подчерта още, че са финализирани преговорите с ЕК за ваксините срещу COVID на „Пфайзер“ и няма да има бъдещи доставки. „Държавата ще спести голям финансов ресурс, от средствата, които трябваше да бъдат заплатени. Така ще се осигури допълнително финансиране за детската болница“, каза д-р Меджидиев.

Източник: Здраве.нет