Трима победители в инициативата за успешни проекти „Споделената промяна“

11 проекта на организации-членове на НПО се състезаваха в конкурс за граждански инициативи „Споделената промяна“

Във връзка с провеждането на седмия конгрес на Националната пациентска организация, който се проведе в София в края на октомври 2018 г., организацията покани членовете си да представят свои работещи практики в рамките на инициативата „Споделената промяна“.

Инициативата отличи три проекта с доказан ефект за пациентите, реализирани в партньорството с различни заинтересовани страни. Най-добрите проекти бяха избрани от жури в състав: Силвия Костова, PR експерт; Иво Андреев, маркетинг директор на здравната група Аджибадем Сити Клиник; журналистите Мария Ванкова (бТВ Новините), Мария Чернева и председателката на Етичната комисия на НПО Росица Букова. Първото място бе отличено с парична награда от 1000 лева, на второто място бяха дарени 500 лева, а третите отличени бяха наградени с 300 лева.

Всички получени предложения бяха изложени на постери в рамките на конгресните дни.

На първо място бе отличена „Асоциация лицеви аномалии – АЛА“, която заслужи наградата за своя проект за създаването на информационна система, регистър и база данни за целите на медицинските стандарти при комплексно лечение на пациенти с вродени лицеви аномалии. В рамките на проекта чрез изработване на специализиран софтуер за събиране на данни на пациенти с вродени лицеви аномалии (ВЛА) се прави опит да се осигурят условия за създаване на стандарт за тяхното комплексно лечение, приложим на територията на цялата страна. Освен като класически медицински регистър, ЕМДЛА е проектиран да функционира и като съвременна уеб базирана платформа, улесняваща работата на мултидисциплинарния екип с пациентите. ЕМДЛА е локализиран на специален интернет сървър, така че цялата информация в него е достъпна от всяка точка на света, както за пациента, така и за избраните от него специалисти. При разработката на медицинското досие са спазени всички правила за най-висока сигурност при работа с личните данни на участниците в него.

На второ място бе отличена инициативата на Сдружение „Аутизъм днес“ за създаването на Център по приложен поведенчески анализ (ППА) за деца с аутизъм. Започнала като лична битка на майка на дете с аутизъм, инициативата за създаването на центъра е реализирана и е обособено пространство, в което да се предоставя подкрепа и грижа за тези деца от професионална общност. През ноември 2017 г. сдружение „Аутизъм днес“ създава втори център в гр. София за работа с деца със СОП, но поради големия брой  нуждаещи се деца, се налага стартирането на кампания за разкриването на трети център – в гр. Плевен. В резултат на реализирането на инициативата се създава професионално общество в България от специалисти по световно наложени терапевтични практики за работа с деца с аутизъм, което е от ключово значение за бъдещата възможност на България да бъде успешно подготвена за адаптирането на деца с разстройство от аутистичния спектър в обществото.

На трето място бе отличена инициативата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ за общностен мониторинг на здравните услуги в ромска общност. Благодарение на добрата комуникация  с местната и общинска  власт, модераторите, включени в инициативата, връщат в клас 12 деца и насърчават редовното посещение на учениците в училище, даряват учебни пособия на деца в начален курс, осигуряват безплатни очни прегледи на 100 пациента, след които на 70 от тях са дарени очила. Модераторите осигуряват и преглед на  12 души, страдащи от диабет в гр. Бяла Черква, организират акции за измерване на кръвното налягане, обзавеждат 2 зъболекарски кабинета в села в региона. В рамките на инициативата се дарява линейка на общинската болница в Павликени, както и дрехи и консумативи на бедни семейства.

Информация за останалите кандидатствали в инициативата „Споделената промяна“ проекти можете да видите ТУК

ГАЛЕРИЯ