39 станаха заразените с морбили, здравните власти търсят неваксинирани деца в цялата страна

39 са вече случаите на морбили, като 24 от тях са лабораторно потвърдени, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Последните два случая са на 2-годишно дете от Ихтиман и на 16-годишно момче от квартал „Надежда“ в София. „Мисля, че няма да допуснем епидемия от морбили, но за целта децата с пропуск в имунизационния календар трябва да бъдат ваксинирани“, посочи проф. Кантарджиев пред БНТ.

Здравното министерство вече разпореди на всичките РЗИ-та чрез джипитата да бъдат издирени децата от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация или с пропуснати такива и да бъдат имунизирани незабавно с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. „Всички в страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили“, припомнят от МЗ.

„Ако трябва да се прави масова реимунизация на децата, моето мнение е, че младежите на 16, 17, 18 години може да бъдат малко отложени. Но тези, които са до 8-годишна възраст и не са ваксинирани веднъж, трябва да бъдат ваксинирани. Това, ако се направи, няма да имаме епидемично разпространение. Ваксините, с които разполагаме в момента, ще стигнат. Проблем с ваксини няма. В момента проблем е издирването на неваксинирани. Няма случай на човек да се разболее от морбили, ако е получил и двете дози ваксина“, допълни проф. Кантарджиев. По думите му в момента майките от ромското население активно търсят възможност да ваксинират децата си, които по различни причини не са били ваксинирани. Това според него е добър знак, че няма да се допусне развитие на епидемия от морбили у нас. Над 80% от заболелите са от ромски произход.

Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст.

И докато у нас заразата все още е под контрол, но при съседите ни може да се говори за епидемия от морбили. „В Сърбия има 5500 случая, 2500 – в Гърция и 1500 – в Румъния“, посочи още проф. Кантарджиев.

Източник: www.zdrave.net