400 хиляди у нас страдат от глухота

Хората със средна до пълна глухота в България са над 400 хил. души, от тях 40 хил. са деца. В света проблем със слуха имат близо 466 млн. души. 34 млн. от тях са деца. Тенденцията е до 2050 година броят на засегнатите да нарасне още повече.

Данните са на СЗО и са доказателство, че глухотата е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството в дългосрочно бъдеще. Какви са причините за увеличаване на хората с намален слух и има ли нови методи и средства за лечение, ще обяснят специалисти оторноларинголози на специална пресконференция. Тя ще се проведе на 25 март от 11 часа в клуб „Перото“ (НДК).

Темата е „20 години кохлеарна имплантация“  в България. Организаторите ще разкажат за големия медицински пробив, случил се точно преди 20 години. Ще присъства и проф. д-р Иван Ценев, който поставя за първи път в България кохлеарен имплант на пациент в далечната 1999-а.

Кохлеарната имплантация днес е рутинна процедура.

Това е минимално инвазивна практика по време на която водещия хирург прави само малки корекции зад ухото, за да се имплантира специален имплант. Благодарение на метода пациентите се възстановяват бързо.