При положителен резултат за хепатит С

Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец“, тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Затова clinica.bg публикува серия от материали, разработени съвместно със Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“. В тази публикация ще ви предтставим препоръки за действие при положителен резултат на Хепатит C.

Когато разберете своята диагноза, може да изпитате широк спектър от чувства – страх, вина, обърканост. В такива моменти това, което помага, е да поговорите с някой близък или с човек, преминал през същото. Не е нужно да се борите сами. Може да се свържете с други пациенти чрез онлайн форумa www.hepatitis-bg.com или да дойдете на организираните от ХепАктив Групи за подкрепа на пациенти и техните близки.

По време на тези срещи ще получите необходимата информация относно процеса за кандидатстване и провеждане на лечение, както и нужната психологическа подкрепа. Задължително обаче трябва да се изследват и вашите близки. Макар хепатит С да се предава основно по кръвен път, съществува минимален риск от заразяване при порязване или използване на едни и същи тоалетни принадлежности като четки за зъби, самобръсначки и др.

На първо място опитайте да намалите или спрете напълно приема на алкохол. Има изследвания, които доказват, че той увеличава активността на вируса, така че за да предпазите черния си дроб, е препоръчително да не консумирате никакъв алкохол. Полуфабрикатите, храните, обработени с консерванти, оцветители и изкуствените мазнини трябва да се избягват, тъй като затрудняват работата на черния дроб и са предпоставка за развитие на стеатоза (омазняване).

Приемът на повече зеленчуци, плодове, риба, нетлъсто месо, вода и умерените физически натоварвания ще повишат качеството Ви на живот. Не си самоназначавайте билки и хранителни добавки, преди да сте се консултирали с гастроентеролог.

Не трябва да забравяте, че Хепатит C може и трябва да се лекува.

В България лечението е безплатно за всички здравноосигурени пациенти и има специална процедура, по която то се отпуска от НЗОК (Национална здравноосигурителна каса). Ако някой Ви посъветва да не предприемате нищо, защото лечението е тежко и неефективно, то най-вероятно той говори за старите методи на лечение с интерферон. Ако имате позитивен тест за хепатит С (HCV RNA), предприемете всички стъпки, за да се излекувате. За съдействие и разяснение може да се свържете със ХепАктив на посочените координати ТУК.

Източник: Clinica.bg