500 джипита затварят кабинетите си заради липса на специалност

Поне 500 джипита ще трябва да затворят кабинетите, тъй като нямат придобита специалност по „Обща медицина“, „Вътрешни болести“, „Педиатрия“ или „Спешна медицина“. Това ще стане на 3 юни, когато изтича даденото през 2014 г. удължаване на срока за придобиване на някоя от изброените специалности.

Десетки лични лекари вече получиха писмо с напомняне от здравната каса, че ще бъдат закрити практиките им. Те все пак ще могат да продължат да работят, но само като наети от други доктори. Така обаче ще бъдат засегнати хиляди пациенти, които в момента са записани в листите им. За да не остават без джипита, те ще трябва да бъдат разпределени между колегите им със специалност.

Общият брой на личните лекари в България е под 4500. Това нарежда страната ни на едно от последните места в ЕС по брой на джипа на 100 000 население  – с 64 общопрактикуващи доктори на 100 000 души.

Проблемът може да се окаже сериозен в Кърджали, Разград и Търговище, където и сега джипитата не достигат, още по-зле е положението по селата. Припомняме, според данни на Евростат, над 52% от българите не са ходили на преглед при джипито си нито веднъж за цялата 2017 година. За сметка на това хоспитализациите у нас растат всяка година.

Източник: skener.news