Зелените инвестиции – перспектива за устойчив бизнес

БФБЛ дискутира приоритетите в екологията с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. „От частния сектор очакваме подкрепа за нашите политики и участие в устойчиви проекти, за да ускорим развитието на София като зелен град”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусията „Зелени инвестиции – бизнес възможности за социалноотговорните компании”, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Национална пациентска организация по-рано днес.

На събитието присъстваха и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която представи акценти в политиките на министерството, и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, който обяви проект за изграждане на Национален пациентски център – първата обществена „зелена” сграда.
Над 40 бизнес лидери взеха активно участие в срещата – висши мениджъри на водещи български и международни компании като „Адхок”, „АстраЗенека”, „Грийн Лайф Пропърти Дивелопмент”, „Девня Цимент”, „Денкщат”, дентална клиника „Петър Дучев, „ИнтерИмидж”, „Кока Кола България”, „Криейтив Солюшънс”, „Куадрант Бевъриджис”, „Майкрософт България”, „Макс Телеком”, „ММ Груп”, „M3 Комюникейшънс Груп”, „Сайтел България”, „Тангра”, „Тева”, „Телелинк”, „Хилтън София”, „Чериът Моторс”, „Шенкер”, „Ърнст и Янг България”, „Юник Естейтс”. На дискусията присъстваха Христиан Петров, изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), и Ева Митова, кмет на район Подуяне, която покани бизнеса да инвестира в екологични проекти на територията на района.

„Всички ние имаме обща цел да живеем в страна, която е притегателно място за инвестиции, работа и живот. Като общност на отговорния бизнес споделяме ангажимента да търсим решения на предизвикателствата, свързани с опазването на природата, и приветстваме възможността да дискутираме инвестициите в устойчиво развитие, добрите практики и иновациите, включително да научим повече за новаторския и интригуващ проект за демонстрационна зелена сграда”, каза Ираван Хира, председател на БФБЛ, при откриването.

„Сред приоритетите на Столична община е да развиваме София като зелен град чрез целенасочени политики – модернизация на градския транспорт, строителството на метрото, реновиране на улици, намаляване на трафика, енергийно-ефективно улично осветление, обновяване на сгради, системна грижа за парковете и съвременно управление на отпадъците”, каза Йорданка Фандъкова. Чистотата на атмосферния въздух е сред основните проблеми на околната среда, а резултатът от предприетите мерки е трайно намаляване на вредните емисии, допълни тя.

„Необходим е комплексен подход и обединяване на усилията на местна власт и централна власт, бизнеса, гражданите и техните организации”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и посочи, че отговорните компании изпълняват стриктно изискванията на екологичното законодателство. Тя представи и финансовите инструменти на МОСВ за подкрепа на екопроекти – европейски фондове, Предприятие за управление на дейността по опазване на околната среда, Националния доверителен екофонд и др. и акцентира върху възможността бизнесът да се включи в публично-частни партньорства по проекти, свързани с опазването на природата.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев обяви проекта за изграждането на първата изцяло „зелена” обществена сграда в предоставеното от район Подуяне бивше училище. „Бъдещият Национален пациентски център ще се фокусира върху здравни и социални дейности, а самата сграда ще е ярък пример за значимостта на зелените технологии. Тя ще функционира и като демонстрационен център, където ще могат да се видят приложени на практика най-съвременните екологични решения. Можем да постигнем всичко това с подкрепата на бизнеса”, каза той и покани заинтересованите компании да се информират за подробностите от сайта на Националната пациентска организация www.npo.bg.

Бизнес лидерите повдигнаха въпроси, свързани с намаляването на броя на мрежите на телеком операторите; високото данъчно облагане на новите и хибридните автомобили; стимулирането на използването на електромобили и велосипеди и др. Две компании – „Тева” и „АстраЗенека”, обявиха подкрепата си за осъществяването на проекта за зелена сграда на Националната пациентска организация.

В съответствие с мисията си да ангажира ключови фигури от обществения живот за позитивна социална промяна БФБЛ организира серия от срещи с представители на институциите. Стремежът е да се улесни партньорството между тях и отговорните компании, опериращи на българския пазар.

За БФБЛ

Лидерският форум обединява организации със споделени ценности, които развиват бизнеса си по отговорен, прозрачен и етичен начин. Ние сме платформа за обмяна на добри практики и идеи за развитие на бизнес и социалната среда в България. Ангажираме и приобщаваме ключови фигури от политиката, бизнеса, дипломацията, неправителствения сектор и медиите, за да трансформираме заедно обществото. Визията ни е България да стане добро място за инвестиции, работа и живот. Още на www.bblf.bg .