60 родители докладвали нежелани реакции след имунизация

60 сигнала за нежелани реакции след имунизация са получени в Изпълнителната агенция по лекарствата през миналата година. Това съобщи д-р Мария Попова, директор на дирекция „Контрол на лекарствената употреба“ в ИАЛ по време на семинар „Ваксините действат, за да ни защитят“.  По думите й в повече от половината случаи става въпрос за леко неразположение или за страничен ефект, описан в листовката. „51 от децата са се възстановили бързо и напълно, три от тях са получили по-тежки алергични реакции, а две от хлапетата още се възстановяват“, обясни д-р Попова, но не уточни от какво все още се лекуват. Четири семейства са докладвали много сериозни странични ефекти – отключване на генетично заболяване в един случай, в друг пък е имало автоимунна реакция, а две от децата са развили диабет. „Тези заболявания не могат по никакъв начин да се свържат с поставянето на ваксина“, категорична беше д-р Попова.

„Няма никаква база за сравнение между ефектът от ваксините и усложненията, които евентуално биха причинили“, подчерта и Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). По думите му в света се регистрират десетки смъртни случаи годишно на деца, заразени с морбили и развили енцефалит. За сравнение 1 дете на 250 години е възможно да отключи енцефалит след поставяне на защитния серум. „Недоверието на хората е породено и от факта, че това са продукти за здрави хора, а когато човек е здрав, той е по-малко склонен да се грижи за себе си“, добави Денев.

По данни на Световната здравна организация страничните ефекти от ваксините са по-леки от тези при прием на парацетамол или антибиотик. След имунизация срещу морбили при 10 % от децата се наблюдава зачервяване и болка на мястото на инжекцията, повишена температура или обрив. Гърч може да се появи при 0,1 % от ваксинираните, възпаление на главния и гръбначния мозък при 1 от 1 млн. деца, тромбоцитопения – при едно на 40 000 деца, а анафилактичен шок – при 3 от 10 милиона имунизирани. В същото време отит след прекарана дребна шарка развиват 9 % от заразените, хронично и прогресивно мозъчно възпаление – едно на всеки 100 000 инфектирани, едно дете на 2000 заразени отключва енцефаломиелит, а 1 % от болните загиват. След поставяне на ваксина срещу пневмококова инфекция пък едва едно на 1 милион инжектирани деца развива алергична реакция, но не фатална, докато усложненията от болестта са менингит, който е фатален за всяко десето дете, пневмония, която също може да доведе до смърт и сепсис, който пък убива 4 от 100 хлапета.