СЗО обяви пандемия

Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на коронавируса за пандемия. Според организацията, разпространението на Covid-19 по целия свят е достигнало етапа, в който може да бъде обявен за пандемия. На редовен брифинг генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че вече има повече от 118 000 случая в 114 страни, а 4291 души са загубили живота си.

„Пандемия не е дума, която може да се използва небрежно. Ако бъде злоупотребено с нея, може да предизвика паника и страх, което води до ненужни страдания и смърт“, заяви той. По думите му описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата от този коронавирус. Няма да се променят и мерките, които СЗО взима в борба срещу заразата.

Българският лекарски съюз (БЛС) също създава свой Кризисен щаб заради коронавируса. Задачите му са три – да оказва съдействие на членовете си по сигнали за отклонения и нарушения на решенията на Националния оперативен щаб, да подпомага лекарите във връзка с борбата с коронавируса, както и своевременното да информира медиците с най-актуалните факти и данни за ситуацията.

Председател на Кризисния щаб е шефът на БЛС д-р Иван Маджаров, а членове  са проф. Николай Габровски, д-р Николай Брънзалов, д-р Стоян Борисов и д-р Нели Нешева.

Надзорният съвет на НЗОК пък ще се събере другата седмица за намери подходящия начин, по който ще плаща на болниците, които приемат пациенти за лечение на коронавирус. Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева. „Няма да допуснем лекарите и сестрите да не могат да си получат заплатите там, където има по-малък брой пациенти или дейността е ориентирана към лечение на КОВИД-19. Работим по отделна клинична пътека, която касае само лечението на коронавируса. Касата разполага с оперативен резерв от 100 млн. лв., който е предвиден именно за такива ситуации“, уточни Начева.

Тя добави, че срокът на протоколите и рецептите на хронично болни пациенти, чиято терапия се покрива от НЗОК, ще бъде удължен от шест месеца на една година, като целта е да се избегнат опашкитеза подновяването им заради възможността от зараза с коронавируса.

Източник: Скенер.нюз