7 популярни мита за аутизма, развенчани от специалисти

Няма нищо чудно, че напоследък се говори много за аутизма – броят на хората с тази диагноза се увеличава стремително в последното десетилетие: преди 10 години в аутистичния спектър статистиката е отчитала 1 на 10 000 деца. През 2015 г. – 1 на 68. Сега е 1 на 39.

Това поражда много слухове и митове, които затрудняват лечението и адаптацията на аутистите. За 7 от най-разпространените митове за него разказва medikforum.

Всички аутисти са гении

Вдъхновен от драматични истории и филми като „Рейнмен“, този мит намира място да бъде в реалния живот и наистина – сред аутистите има истински гении. Техният брой от общо заболелите обаче не надвишава 10%. Така казват учените, които са изследвали продължително този въпрос.

Децата аутисти боледуват често

На децата с тази диагноза приписват различни болестни състояния, но в действителност това са просто особености на тяхното физическо състояние. По-вероятно е те да са податливи на алергии, нарушения на съня и т.н, но що се отнася до настинките, тук всичко е точно както при всички деца.

Безсмислено е аутизмът да се лекува

Много хора смятат, че дете с аутизъм никога няма да стане „нормално“, и няма смисъл от никакви терапии. Това не е така! По цял свят е практика да се препоръчва ранна диагностика на аутизма, за да може да се назначи възможно най-адекватно и бързо лечение. Ако аутизмът се прояви до две години, вероятността да се справим със ситуацията до училищна възраст е много голяма.

Главното е да има комплексен подход.

Децата аутисти по-често проявяват истерия от другите

Деца, диагностицирани с аутизъм, могат да проявяват агресивни и истерични изблици. Но те имат по-скоро защитен характер, отколкото са проява на каприз. Следователно, не може да се каже, че се случват по-често, отколкото с други деца, те са просто различни. Това се случва при опити да се постигне емоционално взаимодействие с тях, когато нарушат личното им пространство или ритуалното поведение.

За да спрете раздразнението, не се намесвайте в неговите ритуали и не прекрачвайте неговите лични граници.

Децата аутисти се страхуват от всичко

Те се страхуват дори от родната си майка – в това вярват повечето хора, и донякъде имат право. В действителност, хората с аутизъм имат доста големи страхове, защото са родени в свръхчувствителна среда. Те не са в състояние да различат основните звуци от страничните, основните образи от второстепенните, затова се плашат от различни неща, например дори от най-слабия шум, на който другите не обръщат внимание.

Най-често аутистите не могат да разберат причините за своите страхове, така че на родителите и околните им се струва, че са неоснователни.

Аутистите не могат да имат здрави деца

Не е съвсем така. До момента специалистите не са открили гена, отговорен за развитието на аутизма, но някои изследвания изучават природата на разстройствата в аутистичния спектър и се оказва, че ако от двойка близнаци единият е аутист, вероятността и втория близнак да е с тази диагноза е около 70%. И ако аутизмът се диагностицира при по-голямото дете в семейството, рискът болестта да се развие при следващите зависи от пола.

Например, рискът по-малък брат да се роди с аутизъм е 16.7% при по-голяма сестра с тази диагноза, а в обратния случай – 4.2%.

Преди нямаше аутисти

Преди нямаше и рак, и толкова огромен брой сърдечносъдови болести, както и други болести нямаше, но „преди“ много неща бяха различни, например медицината, която се развива с огромни скокове. Аутистите се увеличават не защото хората приемат хормони с храната, не защото са ваксинирани или стоят дълго в интернет. Не е открита достоверна връзка и между аутизма и ин витрото – също обвинявано за развитието на болестта при по-младото поколение.

Смята се, че методите на диагностика са станали по-достъпни, поради което се открива при много повече хора.

Източник: manager.bg